Plantage aan het water

Plantage aan het Water, het allesbiedende centrum van toeristisch Amsterdam, beslaat een vierhoek met als hoekpunten NEMO, Molen de Goyer, het Tropenmuseum en het Joods Historisch Museum. Het wordt omsloten door de zuidelijke IJ-oever, de Amstel en de spoordijk. Kenmerkend voor deze unieke buurt zijn de elementen groen, ruimte, rust en water. Naast de natuur, vind je er alles over wetenschap en technologie en over de ontstaansgeschiedenis van dit deel van Amsterdam.

De Plantage afficheert zich als een nieuw toeristisch kwartier van Amsterdam. Die ambitie sluit aan bij het huidige economische en toeristische beleid van de gemeente Amsterdam. Zij wil meer spreiding van het toerisme over de binnenstad en wil meer mensen bereiken met haar cultureel erfgoed. Op die manier wil Amsterdam de centrumfunctie van de oostelijke binnenstad versterken. Een beleid dat ook aan de basis ligt van het grootschalige IJ-oeverproject van de gemeente en dat momenteel voor veel bouwactiviteiten zorgt, zoals rond Amsterdam Centraal Station.

De stad wil de band met het IJ weer herstellen, nadat die eind negentiende eeuw werd verbroken door de bouw van datzelfde Centraal Station. Met een beetje fantasie kun je concluderen dat Amsterdam na drieëneenhalve eeuw afrondt wat stadsbouwmeester Staets aan het einde van de Gouden Eeuw al wilde: uitbreiding van het centrum in oostelijke richting.

Contact
Plantage aan het Water Projectbureau
Hester Schölvinck
(De Nieuwe Collectie/Cultureel Collectief)
Herengracht 162
1016 BP Amsterdam
T 020 423 51 25
M 06 54 62 1984
E info

jhm.nljhmkindermuseum.nlhollandscheschouwburg.nlportugesesynagoge.nletshaim.nljoodsmonument.nlmenassehbenisrael.nl