Organisatie

De Hollandsche Schouwburg werd in 1892 gebouwd als theater, maar was tijdens de Tweede Wereldoorlog een deportatieplaats voor joden. Tegenwoordig is het gebouw een monument ter nagedachtenis van de slachtoffers. In het monument bevinden zich een namenwand met daarop de 6.700 familienamen van de 104.000 Nederlands-joodse slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog. Op de eerste verdieping is een permanente tentoonstelling over de jodenvervolging tussen 1940 en 1945 te bezichtigen.

Joods Cultureel Kwartier

In 1992 kwam de Hollandsche Schouwburg in beheer van het Joods Historisch Museum. Toen werd ook de Stichting Hollandsche Schouwburg opgericht, waar de burgemeester van Amsterdam sindsdien altijd voorzitter van is geweest. De Hollandsche Schouwburg vormt samen met het cultureel toonaangevende Joods Historisch Museum, het JHM Kindermuseum en de statige Portugese Synagoge het Joods Cultureel Kwartier Amsterdam.

Joods Historisch Museum
Het Joods Historisch Museum is een modern museum over het jodendom, dat is gevestigd in vier monumentale synagogen bij het Waterlooplein, in het hart van de oude jodenbuurt. In drie vaste opstellingen wordt hier de geschiedenis en de cultuur van de joden in Nederland zichtbaar. Met schilderijen, tekeningen, gebruiksvoorwerpen, foto's, films en moderne 3D-presentaties kan het met recht een multimediaal museum genoemd worden, voor zowel jong als oud. Naast de drie vaste opstellingen, herbergt het JHM een Kindermuseum en zijn er altijd een of twee tijdelijke tentoonstellingen.

Portugese Synagoge
De Portugees IsraĆ«lietische Synagoge werd gebouwd tussen 1671 en 1675, en is gevestigd tegenover het JHM. De synagoge kwam in 2009 in beheer van het Joods Historisch Museum. Het bijzondere gebouw is te bezichtigen en wordt nog steeds gebruikt voor erediensten van de Portugees IsraĆ«lietische Gemeente. Tussen 2009 en 2011 wordt de synagoge verbouwd en gerenoveerd. In de bijgebouwen van de Portugese Synagoge is de bibliotheek Ets Haim - Livraria Montezinos gevestigd. Tijdens de verbouwing is de collectie ondergebracht in de afdeling Bijzondere Collecties van de Universiteitsbibliotheek VU. De collectie bestaat uit zo'n 30.000 boeken en 500 handschriften.

jhm.nljhmkindermuseum.nlhollandscheschouwburg.nlportugesesynagoge.nletshaim.nljoodsmonument.nlmenassehbenisrael.nl