Jom Hasjoa

Jom Hasjoa. Foto: Ferry André de la PorteOp Jom Hasjoa, de dag van de Sjoa (Hebreeuws voor vernietiging), herdenkt de joodse gemeenschap over de gehele wereld de slachtoffers van de naziterreur. Jom Hasjoa valt op 27 Nisan in de Hebreeuwse kalender. Op deze dag kwamen in 1943 de joden in het getto van Warschau in opstand tegen de nazi's. In Nederland vindt deze, door een groot aantal joodse organisaties georganiseerde, herdenking plaats in de Hollandsche Schouwburg.

De herdenking heeft een joods karakter met onder andere het uitspreken van het Jizkor (gebed van herdenking), het ontsteken van herdenkingslichten en muziek. Tijdens de herdenking wordt het Kaddiesj gezegd, een gebed waarin ondanks alles, mensen hun vertrouwen in God uitspreken. Met het Hatikva (Israëlische volkslied) en het Wilhelmus wordt de plechtigheid afgesloten.

Programma Jom Hasjoa herdenking 2015
16 april 2015 / 27 nisan 5775, aanvang 19.00 uur

Download het programmaboekje hier


Jom Hasjoa herdenking 2014
De Jom Hasjoa herdenking vond vorig jaar plaats op zondag 27 april om 19.00 uur. Burgemeester Eberhard van der Laan en de heer Chaim Divon, Ambassadeur van Israël in Nederland gaven een korte toespraak. Daarnaast sprak mevrouw Mia Davidson-Henselijn namens de oudere generatie en Deborah Juliard namens de jongere generatie. Muziek werd verzorgd door het koor van Rosj Pina o.l.v. Marion Blazer.

Jom Hasjoa herdenking 2013
Tijdens de Jom Hasjoa herdenking op 7 april 2013 werd het woord gevoerd door o.a. mevrouw Marijn Ornstein, voorzitter van het Presidium en plaatsvervangend voorzitter van de Gemeenteraad, en de heer Chaim Divon, Ambassadeur van Israël in Nederland. Daarnaast sprak de heer Philip Soesan namens de oudere generatie en Chantal Suissa namens de jongere generatie. Muziek werd verzorgd door koor Renanim o.l.v. Marcela Obermeister.

In 2012 werd onder meer het woord gevoerd door Ron vd Wieken [pdf] en Awigal Bloemendal [pdf]. Muziek werd verzorgd door Mia Dreese (fluit) en Marjes Benoist (piano).

In 2010 werd onder meer het woord gevoerd door de heer Mr. L. F. Asscher, waarnemend burgemeester van Amsterdam, prof. Dr. N.H. Frijda, en Chaim Benistant. Muziek werd verzorgd door Liberaal Joods Koor Sjier Chadasj.

jhm.nljhmkindermuseum.nlhollandscheschouwburg.nlportugesesynagoge.nletshaim.nljoodsmonument.nlmenassehbenisrael.nl