Voorstellingen

Affiche van voorstelling 'Daar klopt iets niet' (bruikleen Nederlands Theater Instituut).De Artis Schouwburg was een operettetheater. Bij de openingsfeestelijkheden in 1892 werd de voorstelling Mascotte opgevoerd, een operette die veel succes oogde. Vanaf 1894, als het theater de Hollandsche Schouwburg gaat heten, speelt de Nederlandse Toneel Vereniging er. De operettes behoren dan ook tot het verleden. Vanaf deze tijd worden de beroemde kerstpremières van Herman Heijermans stukken opgevoerd.

Vanaf 1917 speelt het gezelschap Hollandsch Toneel in de Schouwburg. In 1938, na moeizame financiële jaren door de concurrentie van het Leidse Plein als nieuw populair uitgaanscentrum in Amsterdam en de opkomst van de bioscoop - een nieuw type uitgaansgelegenheid - wordt de Schouwburg overgenomen en tijdelijk Plaza Schouwburg genoemd. Er wordt in Amerikaanse stijl tweemaal per dag een revuevoorstelling opgevoerd. De Plaza Schouwburg blijkt echter niet het grote publiek te trekken en gaat failliet. Na een aantal maanden worden er weer toneelvoorstellingen in de Hollandsche Schouwburg gegeven.

Tijdens de Tweede Wereldoorlog wordt het gebouw de Joodsche Schouwburg onder dwang van de Duitse bezetter. Alleen joodse artiesten mogen er optreden voor een uitsluitend joods publiek.

jhm.nljhmkindermuseum.nlhollandscheschouwburg.nlportugesesynagoge.nletshaim.nljoodsmonument.nlmenassehbenisrael.nl