Chronologie

 

1950

De Hollandsche Schouwburg komt in handen van de Gemeenteraad van Amsterdam door een schenking van het Comité Hollandsche Schouwburg. Voorwaarde is dat er geen 'vermakelijkheden' zullen worden getoond en dat er een Chapelle Ardente zal worden ingericht.

1952-1958

De gemeenteraad oppert verschillende mogelijke bestemmingen voor de Hollandsche Schouwburg. Overwogen wordt om het Rijksinstituut van Oorlogsdocumentatie (RIOD, later NIOD) hier te vestigen, maar ook de mensa, een Israëlisch Cultureel Centrum of een monument voor Anne Frank behoorden tot de mogelijkheden.

1958

In de gemeenteraadsvergadering wordt besloten dat de Hollandsche Schouwburg zal worden ingericht als monument ter nagedachtenis van de uit Nederland gedeporteerde en omgebrachte joden.

1962

Het monument Hollandsche Schouwburg wordt onthuld door burgemeester van Hall van Amsterdam.

De Chapelle Ardente zoals die in 1962 werd ingericht.

1963

De tekst ' Voormalige Hollandsche Schouwburg. Herdenkingsplaats van de in 1940-1945 gevallen Joodsche landgenoten', gegraveerd op de herdenkingsmuur achter het monument roept verzet op. Met name het woord 'gevallen' stuit menigeen tegen de borst.

1965

Presentatie in de Hollandsche Schouwburg van het boek Ondergang, later het standaardwerk over de jodenvervolging in Nederland van historicus Jacques Presser.

1966

De tekst op de herdenkingsmuur achter het monument wordt vervangen. Vanaf nu staat er: 'Ter herinnering aan hen die van deze plaats werden weggevoerd.'

De herdenkingsmuur achter het monument.

1988

Diefstal van bloemenkransen die tijdens de nationale dodenherdenking op 4 mei bij het monument zijn geplaatst.

1992

Het Joods Historisch Museum krijgt het beheer over de Hollandsche Schouwburg. De Hollandsche Schouwburg zal een dubbelfunctie vervullen als zowel gedenkplek voor overlevenden en nabestaanden en educatief monument voor schooljeugd.

1993

Burgemeester van Amsterdam Ed van Thijn ontsteekt de eeuwige vlam in de nieuw ingerichte Gedenkruimte. In de Hollandsche Schouwburg is een permanente educatieve tentoonstelling ingericht.

2001

Kroonprins Willem-Alexander en zijn verloofde Máxima Zorreguieta brengen een bezoek aan de Hollandsche Schouwburg.

Kroonprins Willem-Alexander en Maxima Zorreguieta schrijven een tulpenkaart tijdens hun bezoek op 10 september 2001.

2003

De Hollandsche Schouwburg richt zijn boodschap op een breder publiek van niet-direct betrokkenen en ontwikkelt daartoe nieuwe educatieve programma's, een website en een nieuwe herkenbare huisstijl.

2005

De eerste presentatie Gevangen Gezichten wordt geopend in het entreegebied van de Hollandsche Schouwburg.

2006

Op de binnenplaats wordt de volwaardige tentoonstelling ingericht Geroofd, maar van wie? in een tijdelijk glazen huis.

2007

De Hollandsche Schouwburg ontvangt voor het eerst 40.000 bezoekers per jaar.

2010

Toepassing beschikbaar waarbij de namen op de namenwand in de Hollandsche Schouwburg worden gekoppeld aan de gegevens van elk individueel slachtoffer.
Vernieuwde website Hollandsche Schouwburg wordt gelanceerd.

jhm.nljhmkindermuseum.nlhollandscheschouwburg.nlportugesesynagoge.nletshaim.nljoodsmonument.nlmenassehbenisrael.nl