Welkom in het Joods Cultureel Kwartier van Amsterdam

In hartje Amsterdam vindt u op nog geen vierkante kilometer een aantal imposante joodse monumentale gebouwen. Een korte wandeling door de oude jodenbuurt voert u langs het cultureel toonaangevende Joods Historisch Museum en haar prikkelende Kindermuseum, de statige Portugese Synagoge het indrukwekkende monument de Hollandsche Schouwburg en het aangrijpende Nationaal Holocaust Museum

Joods Historisch Museum

Joods Historisch Museum

Het Joods Historisch Museum is een modern museum over het jodendom, dat is gevestigd in vier monumentale synagogen bij het Waterlooplein. In drie vaste opstellingen wordt hier de geschiedenis en de cultuur van de joden in Nederland zichtbaar. Daarnaast herbergt het JHM een kindermuseum en zijn er altijd twee grote tijdelijke tentoonstellingen.
Bezoek websiteTentoonstellingen | Agenda evenementen | Rondleidingen | Plan je bezoek

Portugese Synagoge


De Portugese Synagoge werd gebouwd tussen 1671 en 1675 en is gevestigd tegenover het JHM. Het bijzondere gebouw is te bezichtigen en wordt nog steeds gebruikt voor erediensten van de Portugees Israëlietische Gemeente. In de kelders bewondert u de schatkamers, zeldzame werken uit de bibliotheek Ets Haim - Livraria Montezinos (die dit jaar haar 400e verjaardag viert) en de verzameling rituele objecten van de Esnoga.
Bezoek websiteAgenda kaarslichtconcerten | Rondleidingen | Plan je bezoek

Hollandsche Schouwburg


De Hollandsche Schouwburg werd in 1892 gebouwd als theater, maar was tijdens de Tweede Wereldoorlog een deportatieplaats voor joden. Tegenwoordig is het gebouw een monument ter nagedachtenis van de slachtoffers. In het monument bevinden zich een namenwand met daarop de 6.700 familienamen van de 104.000 Nederlands-joodse slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog en een educatieve tentoonstelling.
Bezoek websiteTentoonstellingen en presentaties Rondleidingen | Plan je bezoek

JHM Kindermuseum


Het JHM Kindermuseum is gevestigd in een van de vier synagogen van het Joods Historisch Museum en bestaat uit drie etages die zijn ingericht als een huis van een joodse familie, de familie Hollander. Kinderen in de leeftijd van 6 tot 12 jaar kunnen er in de acht kamers van het huis op een speelse manier kennis maken met het joodse leven en de joodse tradities.
Bezoekersinformatie | Schoolbezoek | Agenda evenementen | Kinderfeestjes | Virtueel museum

Locaties

Het Joods Cultureel Kwartier ligt nabij het Waterlooplein, in het centrum van Amsterdam (bekijk on op Google maps).
- Joods Historisch Museum: Nieuwe Amstelstraat 1, 1011 PL Amsterdam 
- Portugese Synagoge: Mr. Visserplein 3, 1011 RD Amsterdam
- Hollandsche Schouwburg: Plantage Middenlaan 24, 1018 DE Amsterdam
Tip: Begin je bezoek aan het Joods Cultureel Kwartier bij het Joods Historisch Museum. Daar krijg je ook een wandelroute.

Plan nu je bezoek:

Vragen?

Algemene informatie: 020 5 310 310 / info@jhm.nl
Groepsbezoek en rondleidingen: 020 5 310 380 (ma. t/m vr. 13-17 uur) / service@jck.nl

jhm.nljhmkindermuseum.nlhollandscheschouwburg.nlportugesesynagoge.nletshaim.nljoodsmonument.nlmenassehbenisrael.nl