Iedere persoon een naam en een plek

De ikPod in vernieuwde herdenkingsruimte

In de vernieuwde Hollandsche Schouwburg is een herdenkingsruimte ingericht waar de bezoekers, persoonlijk, ieder individueel joods slachtoffer kunnen herdenken. De eerste stap om een herdenkingsruimte in te richten vol met herinneringen aan de joden uit Nederland die tijdens de Tweede Wereldoorlog zo bruut werden vermoord, is nu gezet. De integratie van de gegevens uit het Digitaal Monument met de familienamen op namenwand in de Hollandsche Schouwburg is gerealiseerd.

2Het Digitaal Monument en de huidige namenwand in de Hollandsche Schouwburg zijn twee van de pijlers van de vernieuwde herdenkingsruimte. Deze namenwand symboliseert de herinnering aan ruim 104.000 mensen, 104.000 joden, vermoord door de nazi's. De indrukwekkende namenwand is een drager van onze herinnering zoals dat het geval is vanaf haar ingebruikname in 1993. In het Digitaal Monument Joodse Gemeenschap wordt zoveel mogelijk informatie over het leven en de dood van ieder van de joodse slachtoffers van de nazi's bijeengebracht. Een taak die elke dag wordt aangevuld.

De integratie van beide pijlers in de Hollandsche Schouwburg is gerealiseerd door middel van een 'ikPod' waarmee de bezoekers de namenwand kunnen aflezen. Bij iedere naam kunnen alle tot dan toe beschikbare gegevens van ieder individu worden opgeroepen, bekeken, gelezen en kan de mens achter die gegevens worden herdacht. Ook kunnen bezoekers ter plekke hun herinneringen aan de slachtoffers toevoegen op de speciale website van het Digitaal Monument zodat die herinneringen ook weer door volgende bezoekers kunnen worden gelezen.

Ontwerp: KNOL ontwerpers
Software: Driebit

Zie ook de website van KNOL.

In de toekomst zal deze herdenkingsgruimte worden uitgebreid met nog meer verdieping en informatie over ieder individu. Ook zal de vormgeving van de ruimte worden aangepast. Na aanpassing van de ruimte zal het mogelijk zijn om de vele herinneringen aan de slachtoffers, die overlevenden vastlegden in de omvangrijke collectie getuigenissen over ervaringen en die van hun familie en vrienden als derde pijler van de nieuwe herdenkingsruimte te integreren. 

jhm.nljhmkindermuseum.nlhollandscheschouwburg.nlportugesesynagoge.nletshaim.nljoodsmonument.nlmenassehbenisrael.nl