De Maalstroom, een familiekroniek  25 oktober 2007 t/m 18 mei 2008

Documentaire

Joods Historisch Museum, collectie Simon Peereboom (1923-2003). Simon Peereboom en zijn echtgenote Roosje Peereboom-Beesemer voor Bet Jisrael, Plantage Parklaan, Amsterdam, 1942Door gebruik van authentieke familie- en amateurfilms schept de Hongaarse filmmaker en Erasmusprijswinnaar  Péter Forgács in De Maalstroom, een familiekroniek (1997) een direct beeld van historische gebeurtenissen in de jaren '30 en '40 van de vorige eeuw. Hij verwerkte opnamen van de Nederlander Max Peereboom (1911-1942) die het dagelijks leven van zijn joodse familie in de jaren 1932-1942 filmde. De intieme familietaferelen worden afgewisseld met Peerebooms opnamen van bijzondere gebeurtenissen uit zijn tijd, zoals het veertigjarig regeringsjubileum van koningin Wilhelmina en de begrafenis van opperrabbijn Onderwijzer. Door deze beelden heen weeft Forgács filmfragmenten, radio-opnamen en foto's van een NSB-kamp uit 1938 en privé-opnamen van de familie Seyss-Inquart. Totdat er geen beelden meer zijn van de familie Peereboom: allen werden gedeporteerd. De jongste zoon Simon Peereboom overleefde als enige de oorlog. Componist Tibor Szemzõ maakte de rustige, vaak onheilspellende muziek voor de film.

De documentaire (60 minuten) in het Nederlands en Engels was in de entreehal van de Hollandsche Schouwburg te zien met dank aan de Stichting Praemium Erasmianum en Lumen Film.

In november 2007 nam Forgács in Den Haag de Erasmusprijs in ontvangst voor de originele manier waarop zijn documentaires hebben bijgedragen aan de overdracht van cultuur en de herinnering aan het verleden.

jhm.nljhmkindermuseum.nlhollandscheschouwburg.nlportugesesynagoge.nletshaim.nljoodsmonument.nlmenassehbenisrael.nl