Oorlogsfilm SÜSKIND 19 januari in de bioscoop  4 januari 2012

Het waargebeurde verhaal over de joodse verzetsheld Walter Süskind

Op donderdag 19 januari 2012 zal SÜSKIND in de bioscopen worden uitgebracht. De op waarheid gebaseerde film van Rudolf van den Berg speelt zich af in 1942. In het bezette Amsterdam zet de joodse Walter Süskind zijn leven op het spel door als hoofd van het joodse personeel van de Hollandsche Schouwburg honderden joodse kinderen te behoeden voor transport naar de concentratiekampen. In Süskind spelen o.a. Jeroen Spitzenberger, Nyncke Beekhuyzen, Karl Markovics, Katja Herbers, Nasrdin Dchar en Tygo Gernandt.


De muziek in de film is gecomponeerd door Bob Zimmerman en Nando Eweg. Janine Jansen heeft een soloviool-partij opgenomen voor de Nederlandse speelfilm. Het muziekstuk, getiteld 'Zomer 1945', is aan het eind van de film te horen. Het bijzondere stuk voor orkest en viool werd speciaal geschreven voor de beroemde violiste.

In januari liggen ook twee SÜSKIND-boeken in de winkel. Alex van Galen (Duivelssonate) schreef een roman vrij naar het scenario, uitgeven door De Arbeiderspers. Van Mark Schellekens, die eerder afstudeerde als historicus op het leven van Walter Süskind, verschijnt een biografie, uitgegeven door Athenaeum-Polak&VanGennep.

Presentatie in de Hollandsche Schouwburg

De Hollandsche Schouwburg, de plek waar Walter Süskind werkte en in verzet kwam, stelt uniek materiaal tentoon rondom zijn persoon, zoals familiefoto's en onlangs verworven objecten. Ook wordt een wandeling aangeboden langs belangrijke plekken in de buurt, waaronder het woonhuis van Süskind.

www.suskinddefilm.nl

 

jhm.nljhmkindermuseum.nlhollandscheschouwburg.nlportugesesynagoge.nletshaim.nljoodsmonument.nlmenassehbenisrael.nl