Een bijdrage voor de Hollandsche Schouwburg  1 februari 2011

Monument en museum

De Hollandsche Schouwburg is één van de belangrijkste monumenten in Nederland ter herinnering aan de jodenvervolging. Tussen 1942 en 1943 werden tienduizenden joodse mannen, vrouwen en kinderen hier verzameld voor deportatie. In 1962 richtte de gemeente Amsterdam op deze plek een monument op ter nagedachtenis aan de joodse slachtoffers van de nazi-terrreur. In 1992 werd het beheer van de Hollandsche Schouwburg overgedragen aan het Joods Historisch Museum. De Hollandsche Schouwburg wil kennis en bewustwording over de jodenvervolging tijdens de Tweede Wereldoorlog bij een breed publiek vergroten en organiseert hiertoe herdenkingen, educatieve programma's, museale presentaties en theater over relevante historische gebeurtenissen.

De Hollandsche Schouwburg valt binnen de zogeheten culturele basis infrastructuur en ontvangt subsidiegelden van het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap voor het beheer en behoud van dit bijzondere gebouw. Het ministerie stelt, net als aan alle instellingen die in de basis infrastructuur zijn opgenomen, ook de Hollandsche Schouwburg de eis 17,5% van de begroting aan eigen inkomsten te genereren. Wanneer dit percentage niet wordt gehaald, zal de subsidie het daaropvolgende jaar substantieel worden gekort. Dit zou het voortbestaan van het monument en museum zoals deze nu bestaan ernstig in gevaar brengen. De Hollandsche Schouwburg ziet zich derhalve, voor het eerst sinds de opening in 1962, genoodzaakt de bezoeker een bijdrage te vragen om dit bijzondere gebouw - monument en museum - goed te kunnen blijven beheren en behouden en betekenisvol te laten zijn, voor jong en oud, voor nu en in de toekomst.

De Hollandsche Schouwburg wil laagdrempelig toegankelijk blijven voor iedereen. Wanneer het geven van de bijdrage voor de bezoeker ongewenst is, gezien de aard van de plek of de reden van zijn/haar bezoek, dan is daar alle begrip voor.

De georganiseerde herdenkingen op Jom Hasjoa, 4 mei en de Kinderherdenking blijven vrij toegankelijk, alsook een individueel herdenkings- of kaddiesj-bezoek aan het monument. Ook bij schoolbezoek wordt geen bijdrage gevraagd.

Voor meer informatie: E info

jhm.nljhmkindermuseum.nlhollandscheschouwburg.nlportugesesynagoge.nletshaim.nljoodsmonument.nlmenassehbenisrael.nl