Holocaust Memorial Week  23 januari 2012

Spreek, en laat horen

Jaarlijkse herdenking - de stille tocht. Foto: Dirk SpitsOp 27 januari 2012 is het Holocaust Memorial Day. Op deze dag worden wereldwijd de slachtoffers herdacht van de Holocaust en andere genociden. In de week van 23 januari t/m 4 februari 2012 worden er activiteiten georganiseerd in verschillende steden door het hele land. Dit jaar is het thema van de Holocaust Memorial Week 'Spreek, en laat horen'.

De deelnemende organisaties hebben een gezamenlijke doelstelling: jongeren tussen de 15 en 25 jaar te leren over de Holocaust en andere genociden. De bewustwording hiervan draagt bij aan de waakzaamheid voor opkomende rassenhaat, discriminatie en antisemitisme en moet de jeugd waarschuwen voor de enorme gevolgen daarvan.

Jaarlijks vindt op de laatste zondag van januari de Holocaust Herdenking / Auschwitz Herdenking plaats bij het Nationaal Auschwitz Monument in het Wertheimpark in Amsterdam. Met deze herdenking wordt de bevrijding van het concentratie- en vernietigingskamp Auschwitz-Birkenau, op 27 januari 1945, herdacht. Tijdens de plechtigheid wordt een korte toespraak gehouden en een rabbijn spreekt het Jizkor en Kaddisj uit. Tussendoor is er een muzikale bijdrage door Sinti en Roma. Hierna volgt het leggen van kransen en bloemen bij het monument.

In de Hollandsche Schouwburg werd op 24 januari 2012 het Westerborkpad gepresenteerd, een 325 kilometer lange wandelroute langs het traject dat gedeporteerde joden moesten afleggen tussen Amsterdam en Kamp Westerbork.

Klik hier voor actuele informatie over de Holocaust Memorial Day.

jhm.nljhmkindermuseum.nlhollandscheschouwburg.nlportugesesynagoge.nletshaim.nljoodsmonument.nlmenassehbenisrael.nl