Cartotheek van de Joodsche Raad toegankelijk in JHM  29 maart 2012

Voor het eerst na de oorlog te raadplegen

Kaart uit de cartotheek Op 29 maart heeft de afdeling Oorlogsnazorg van het Nederlandse Rode Kruis de digitale versie van de Joodsche Raad cartotheek in bruikleen gegeven aan het Joods Historisch Museum en de Hollandsche Schouwburg. De Joodsche Raad was een joodse organisatie die op bevel van de Duitse bezetter werd opgezet om de joodse gemeenschap te besturen. Door de bruikleenovereenkomst is de cartotheek voor het eerst na de oorlog te raadplegen bij een joodse instelling.

Lees hier de speech van Rode Kruis-directeur Cees Breederveld bij de overhandiging van de cartotheek.

Ter gelegenheid van deze betekenisvolle stap vond op 29 maart in het JHM het symposium De wens om te herinneren plaats. Hierin stond de betekenis van de cartotheek en het Nederlandse Rode Kruis in de Tweede Wereldoorlog centraal. De toespraak die Ad van Liempt hield tijdens het symposium is hier terug te lezen.

Het informatiebureau van het Nederlandse Rode Kruis kreeg na de Tweede Wereldoorlog de taak om informatie over slachtoffers en overlevenden van de vervolging en de bezetting te verzamelen en om nabestaanden en achterblijvers te informeren over het lot van hun dierbaren. Het resultaat is een archief met bijzondere gegevens uit de bezettingstijd en de nasleep van de oorlog. Een van de onderdelen van dat archief is deze cartotheek, die tot op de dag van vandaag nog geraadpleegd wordt door betrokkenen.

De monumentale cartotheek vindt zijn oorsprong in de administratie van diverse afdelingen van de Joodsche Raad. Elk van de 157.694 digitale kaarten bevat persoonlijke informatie over individuele joden tijdens de oorlog. Na 1945 zijn de kaarten gebruikt om vast te stellen wat er met elk van hen tijdens de Sjoa (Holocaust) is gebeurd. De Joodsche Raad cartotheek wordt niet openbaar toegankelijk. Belangstellenden kunnen contact opnemen met medewerkers van de Mediatheek van het JHM om inzage te krijgen in de kaarten van hun familie.

Meer informatie over de cartotheek en het raadplegen ervan.

jhm.nljhmkindermuseum.nlhollandscheschouwburg.nlportugesesynagoge.nletshaim.nljoodsmonument.nlmenassehbenisrael.nl